3,2 gigapiksel – dünyanın en büyük dijital kamerası yerini aldı

Adanali

New member



Vera C. Rubin Gözlemevi'ne son metreler


(Resim: Olivier Bonin/SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı – CC BY 4.0)



Dünyanın en büyük dijital kamerası Vera C. Rubin Gözlemevi'ne güvenli bir şekilde ulaştı ve artık oraya kurulabiliyor. Sorumlular, bunun astrofizikteki en önemli sorulardan bazılarını yanıtlamaya yönelik bir başka önemli adım olduğunu açıkladılar. Maliyeti 168 milyon dolar olan, 3.000 kg ağırlığında ve 3.200 megapiksel çözünürlüğe sahip olan kamera, özel bir konteyner içerisinde San Francisco'dan Şili'nin Santiago şehrine kargo uçağıyla nakledildikten sonra kamyon konvoyu ile MS 2647'ye götürüldü. ülkenin kuzeyinde sadece 7 km/saat yüksekliğindeki Cerro Pachón. Oraya 16 Mayıs'ta geldi: İlk araştırmalar onun turdan “mükemmel durumda” sağ çıktığını gösteriyor.

Duyuru




(Resim: Travis Lange/SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı)

Yıldızlı gökyüzünün en büyük hızlandırılmış çekimi


Legacy Survey of Space and Time (LSST) adı verilen kamera, yeni yerinde Vera C. Rubin Gözlemevi'nin merkezini oluşturacak. 201 ayrı CCD sensöründen (her biri 16 megapiksel) oluşan sensör alanı o kadar hassas bir şekilde tasarlanmıştır ki yüzey insan saçının onda biri kadar düzdür. Kamera kayıtlarından birini tam çözünürlükte görüntülemek için 378 adet 4K ekran gerekiyor. Dev dijital kamera, gözlemevinde 8,4 metre çapında ve özellikle geniş görüş alanına sahip bir aynadan yararlanacak. Gece gökyüzünün tamamını tekrar tekrar fotoğraflayacak ve on yıl içinde yıldızlı gökyüzünün şimdiye kadar var olan en büyük hızlandırılmış çekimini yaratacak.

Teleskop 2025'te çalışmaya başladığında, gece gökyüzündeki çok sayıda nesnenin konumuna ilişkin ayrıntılı veriler, zayıf yerçekimsel mercekler olarak adlandırılan merceklerin ölçülmesine yardımcı olacak. Bu sayede galaksiler arkalarındaki nesnelerden gelen ışığı minimum düzeyde bükerler. Araştırmacılar bunun evrendeki kütle dağılımı ve bunun nasıl değiştiği hakkında bilgi sağlayabileceğini umuyorlar. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, sözde karanlık enerjinin kozmosun genişlemesini nasıl tetiklediğini ortaya çıkarmalıdır. Ayrıca güneş sistemindeki tüm nesnelerin açık ara en doğru kataloğunu oluşturmak, Samanyolu'nun haritasını çıkarmak ve karanlık maddeyi incelemek istiyorlar. Zamanla oluşturulan hızlandırılmış çekimin amacı, bir süpernovadan önce orada olanı görünür kılmaktır.


(mho)



Haberin Sonu
 
Üst