Adobe’den daha az bulut ve Canon’dan çarpık cam: 41/2023 haftasının fotoğraf haberleri

Adanali

New member


  1. Adobe’den daha az bulut ve Canon’dan çarpık cam: 41/2023 haftasının fotoğraf haberleri

Ne kadar uzun veya ne kadar kısa olabilir? Bir konu için doğru lensi seçmek oldukça baş ağrısı olabilir. Fotoğrafçılıkla uğraşanlar genellikle şöyle düşünüyor: Mümkün olduğu kadar geniş açılı ve ultra uzun bir telefoto lens olmalı. Daha sonra banka hesabına bakıyoruz.

Duyuru










Sadece birkaç siparişle lensin maliyetini hızla karşılayabilen profesyoneller için durum farklıdır. Şu soruya göre karar veriyorlar: Bu iş için hangi araçlara ihtiyacım var? Ve artık onlar için giderek daha fazla seçenek var. Üreticiler ürün yelpazelerindeki boşlukları giderek daha fazla dolduruyorlar. Böyle bir örnek yeni Nikkor Z 600mm f/6.3 VR S’dir. Nikon’un aslında Z aynasız fotoğraf makineleri için zaten 600 mm’lik bir lensi var.

Yarısı ağır, yarısı pahalı


Ancak maliyeti 17.000 Euro’nun üzerindedir ve bu, genellikle profesyonel fotoğrafçılar için bile haklı çıkarmak zordur. Gerçekten yüksek f/4.0 diyafram açıklığına ihtiyacınız var mı? Uzun vadede 3,3 kilo çok fazla değil mi? Nikon muhtemelen her iki sorunun cevabının da yeni lens lehine olmasını isteyecektir. Tavsiye edilen 5.800 Euro’luk fiyatıyla yarıdan daha az maliyetli ve yarıdan daha hafiftir. Yenilik, şirketin en hafif 600 mm lensi olduğundan, Nikon bu üstünlüğü gözden kaçıramaz. Tabii ki her zaman.

İyi ışıkta f/6,3 genellikle yeterlidir; Bu telefoto lenslerin tipik bir uygulama alanı yalnızca sıklıkla bahsedilen hayvanların değil aynı zamanda olayların fotoğraflanmasıdır. Büyük festivallerde fotoğraf kabini dışında ilgi çekici konulara yaklaşmak zordur ve gün ışığında bunun gibi elde taşınan bir lensle veya bir monopodla keskin fotoğraflar çekmek mümkündür. FTZ adaptörüyle yaşayabiliyorsanız F montajına da bir alternatifiniz var çünkü 2018’de piyasaya sürülen Nikon AF-S 500mm 5.6E PF ED VR hala mevcut ve fiyatı yalnızca 3.500 Euro civarında (€’dan itibaren) 3,499). . 100mm odak uzaklığından vazgeçerseniz f/5,6 ile biraz daha fazla ışık yoğunluğu elde edersiniz.

Tam kare için Canon’un ultra geniş açısı


Uzun perspektifte her milimetreye ihtiyaç duyulmasa bile geniş açıdan genellikle alternatif yoktur. Binaların içinde fotoğraf çekmek istiyorsanız konudan en yakın duvardan daha fazla uzaklaşamazsınız. Konumu değiştirmenin zor olabileceği manzara fotoğrafçılığında ise durum tam tersidir, dolayısıyla görüntünün yalnızca belirli bir bölümüne sahip olmak istersiniz. Canon da bunu biliyor ve şimdi RF 10-20mm F4 L IS STM’yi sunuyor. Pazarlamaya göre bu, “tam çerçeve bir kamera için şimdiye kadar yapılmış en kısa odak uzaklığına sahip otomatik odaklı yakınlaştırma lensidir.”

Basın bülteninin manşetinde de aynısı yazıyor ve hemen ardından “Balıkgözü lensler hariç” dipnotuna atıf yapılıyor. Yeni Canon, oldukça kavisli ön merceği ve sabit mercek başlığıyla balıkgözüne çok benziyor, ancak görünüşe göre herhangi bir bozulmaya sahip olmaması gerekiyor. Canon’un örnek görüntüleri bunu doğruluyor gibi görünüyor ancak bağımsız testlerin, işleme sırasında ne kadarının düzeltildiğini göstermesi gerekiyor. Bu, kırmızı halkalı ve hava koşullarına karşı korumalı profesyonel bir cihaz olduğundan, önerilen 2.700 Euro’luk fiyatla fiyatı haklı görünüyor. İki yeni Alpha 7C ile birlikte tanıtılan Sony’nin FE 16-35mm F2.8 GM II modelinin maliyetinin tamamen aynı olması muhtemelen şaşırtıcı değil.

Adobe zorunlu bulutu sonlandırıyor


Adobe ayrıca bu hafta büyük şirketlerin profesyonel kullanıcıların isteklerini dinlediğini de gösterdi; Lightroom CC 7.0’da bulut kullanma zorunluluğu büyük ölçüde ortadan kalktı. Görüntüler ayrıca yerel olarak kaydedilebilir ve düzenlenebilir; seçenek ayarlarınıza bağlı olarak artık otomatik olarak Adobe’nin Creative Cloud’una aktarılmazlar. Bunun arkasında yalnızca yapay zekanın istismar edilmesi korkusu değil – her ne kadar Adobe bunu yapmayacağını garanti etse de – aynı zamanda maliyet tasarrufu da var çünkü: Depolama alanına bağlı olarak Adobe bulutu oldukça pahalıdır.

Elbette, belirli görüntü içeriklerine dayalı otomatik kataloglama, fotoğraflar bulutta değilse çalışmaz çünkü bunun sorumlusu Adobe’nin yapay zeka işlevleridir. Bulut gereksiniminin ortadan kalkmasıyla Lightroom Classic’in de ortadan kaldırılacağından korkmak için hiçbir neden yok; bu program sürüm 13’e güncellendi. Her iki Lightroom’da da, akıllı telefonların uzun süredir “portre modu” gibi adlarla sunduğu, yapay zeka tarafından hesaplanan keskinlik gradyanı da dahil olmak üzere çok sayıda yeni özellik bulunuyor.

Çok sayıda yeni seçenekle şirket, Adobe’nin “Firefly” adlı yapay zekasının, her şeyden önce görüntü bölümünün görünürde gerçekten üretken genişlemesiyle karakterize edilen, kelimenin tam anlamıyla bir anda ortaya çıkan bir şey olmadığını gösteriyor. Diğer şirketler, illüstrasyon oluşturmak gibi önceki görüntü oluşturucuların yapamadığı şeylerde zaten uzmanlaşmışken, Photoshop artık “Firefly Image 2″ye katılıyor. Vektör grafikleri, etiketler, her şey tek bir programda gerçek görüntülerle birleştirilebilir. Adobe Max etkinliğinde ayrıca gelecekteki yapay zeka modellerinin başka neler başarabileceği de sunuldu.

Herhangi bir cennet imgesi olmayan Hawaii


Etkinlik, Photoshop da dahil olmak üzere Adobe ürünlerindeki en son yamalarla kapatılan yeni güvenlik açıkları nedeniyle biraz gölgelendi; bu nedenle güncellemelerin mümkün olduğu kadar hızlı yüklenmesi önemlidir. Daha sonra uzun bir hafta sonu okuması önerimize zaman ayırabilirsiniz. Petapixel, dokunaklı bir raporda, Lahaina kasabasının neredeyse tamamen yanmasıyla Hawaii’deki profesyonel fotoğrafçıların neler yaptığını kaydetti. Bazıları evlerini ve ekipmanlarını kaybetmiş olsa da eser hala geleceğe olumlu bir bakış içeriyor.


(cbr)



Haberin Sonu
 
Üst