Astronomi: Yeni teleskop güpegündüz bile gözlem yapılmasına olanak sağlıyor

Adanali

New member
Gökbilimci Sarah Caddy liderliğindeki bir ekip, özel bir teleskop kullanarak bazı gök cisimleri için astronominin gün ışığında başarıyla yürütülebileceğini gösterdi. Bu, Siding Spring Gözlemevi'nde bu amaçla kullanılan Huntsman Teleskobu'nu işleten Avustralya Macquarie Üniversitesi tarafından kamuoyuna duyuruldu. Cihaz, piyasada satılan on adet Canon dijital kameradan oluşuyor ve gün içindeki astronomik gözlemler için %1 ila %10 arasında mutlak fotometrik doğruluk olarak adlandırılan bir doğruluk elde ediyor. Bu, ileri düzey araştırmalar için yeterli olmasa da, bazen gece gökyüzünde aylarca kaybolan Betelgeuse gibi parlak yıldızlara yerden göz kulak olmak için kullanılabilir.

Duyuru








Betelgeuse'un gün ışığında çekilmiş fotoğrafı


(Resim: Macquarie Üniversitesi)



Uzun vadeli gözlemleri etkinleştirin


Ekip, gün içindeki teleskop ve astronomik koşullar sayesinde asırlık bir rüyanın gerçekleştiğini yazıyor. Güneş ve Dünya'nın parlak atmosferi nedeniyle görünür dalga aralığında astronomi yapmak oldukça zordur. Sorun yalnızca teleskopun özel yapısı ve ışığa duyarlı kameralarla değil, aynı zamanda özel geniş bant filtrelerle de çözüldü. Üniversiteye göre güneş ışığının çoğunu filtreleyecekler ancak astronomik nesnelere özgü dalga boylarının geçmesine izin verecekler. Bu şekilde toplanan veriler diğer uzay gözlemevleri ve teleskoplarla karşılaştırıldığında eşleştiği görüldü.

Ekip, gündüz astronomik kayıt yapan bir teleskopun araştırmaya önemli yönler ekleyebileceğini açıklıyor. Araştırmalar için en parlak ve en ilginç yıldızlardan biri olan Betelgeuse, aylarca düzenli olarak Güneş'e o kadar yakın kalıyor ki geceleri Dünya yüzeyinden gözlemlenemiyor. Ancak aynı zamanda astronomik açıdan son süpernovaya da yakındır. Yani en azından yıldızın patlaması ve bizim bunu aylarca fark etmememiz düşünülebilir. Onu gözlemleyebilen uzay teleskopları genellikle gökyüzünün yalnızca küçük bölümlerine odaklanır ve yıldızlı gökyüzüne genel bir bakış sunmaz. Huntsman Teleskobu gibi cihazlar bu konuda yardımcı olabilir.

Üniversite, teleskobu gün ışığında doğrulamak için yayınlanan araştırmanın, Betelgeuse gibi yaşamlarının sonuna yaklaşan yıldızların uzun vadeli, kesintisiz gözlemlerinin önünü açtığını yazıyor. Bu tür gözlemler aynı zamanda uyduları, uzay enkazlarını ve Dünya yörüngesindeki diğer insan yapımı nesneleri gözlemlemek söz konusu olduğunda da büyük bir avantaj sağlayacaktır. Yakında Dünya'nın yörüngesine girecek on binlerce uydu varken, olası çarpışmalara karşı 24 saat tetikte olan teleskoplara ihtiyaç var. Ekip, uzay yolculuğunun bir sonraki dönemi için bir test olarak gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nu da gözlemledi.


(mho)



Haberin Sonu
 
Üst