Çiftçinin maliyet ve kuraklık derdi: Bu tablo devam ederse fakirin yemeği ejder meyvesi üzere olur

ahmetbeyler

New member
Güneydoğu vilayetlerinde yaşanan kuraklık ve döviz kurundaki artış ile yükselen maliyetler çiftçiyi bir çok zorluyor. Döviz endeksli gübre, mazot ve ilaca gelen artırımlar niçiniyle biroldukça çiftçi toprağını nadasa bırakırken, birçoğu da tarlasını gübresiz ekmek zorunda kaldı. Daha evvel 3 lira olan gübre fiyatının yüzde 230 artışla 14 liraya yükselen gübre fiyatı ve yaşanan kuraklık niçiniyle risk almak istemeyen çiftçi gübre almakta tereddüt ediyor. Uzmanlar, bir taraftan gübrenin kullanılmaması, öbür taraftan yaşanan kuraklık niçiniyle önümüzdeki periyot üretimin düşme ihtimalinin olduğunu ve evvelki devrin de altına düşeceğini söylüyor.


‘Gübreyi kullanılmazsa ziraî üretim, verimlilik düşer dışa bağımlı hale geliriz’


Yaşanan durumdan kaynaklı çiftçilerden ve Ziraat Odaları’ndan peş peşe açıklamalar geliyor. Geçtiğimiz gün Diyarbakır Ziraat Odaları Vilayet Uyum Konseyi Lideri Cevat Kanıt, oda liderleri ve çiftçilerle düzenlediği görüşmede gübre, mazot ve güç maliyetlerindeki artışların, ziraî üretimi ve çiftçileri önemli manada olumsuz etkilediğini söylemiş oldu. Kanıt, tarım ve hayvancılıkta büyük potansiyele sahip Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi çiftçisini olumsuz etkileyen masraf maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini belirterek, “Yüksek fiyat artışlarından dolayı çiftçilerimiz muhtaçlık duyulan gübreyi kullanamazsa ziraî üretim ve verimlilik düşecektir. Ziraî üretim ve verimliliğin düşmesi, hem besin meblağlarının artmasına niye olacak birebir vakitte besin muhtaçlığını karşılamada külliyen dışa bağımlı hale gelmemize sebep olacaktır. Ziraî üretim ve verimlilik, ülkenin ekonomik durumu, bir bütün olarak ülkemiz ve toplumsal kesim olumsuz etkilenecektir” biçiminde konuştu.


‘Çiftçinin toprağına su götürememesi akla zarardır’


Yaşanan durumu Sputnik’e pahalandıran Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Abdulsamet Ucaman, artan maliyetlere dikkat çekerek, çiftçinin gübre alarak risk almak istemediğini söylemiş oldu. “Gübre fiyatı esasen devasa yükseklikte, öbür taraftan da kuraklık var, ötürüsıyla çiftçi gübre alarak risk almak istemiyor” diyen Ucaman çiftçinin sulamada da düşünce yaşadığını söylemiş oldu. Ucaman, “Sadece gübre değil, malum yakın vakitte güce yüzde 124’e varan bir artış oldu. Bu da köydeki çiftçilerin yerine su götürmek için gereksinim duyduğu enerjiyi de alamama bir durumu var. Köylünün, çiftçinin suya en çok muhtaçlık duyduğu bir müddetçte, kuraklığın yavaş yavaş kıtlığa dönüşeceği bir konumdayken bu biçimdesi bir şey akla zarardır” formunda konuştu.


‘Çiftçi, artan maliyetler ve kuraklık niçiniyle risk almak istemiyor’


Yalnızca gübre değil yabancı ot ve ziyanlı böceklere karşı kullanılan ilaç meblağlarında da önemli artış olduğunu söyleyen Ucaman, “Çiftçi risk alamdan ‘ben nasıl bu periyodu atlatabilirim’ diyor. Nadasa bırakılmış yerler var. Diyarbakır’da, mevcut ziraî arazinin 4te 1’i sulu tarım yapıyor, 4te 3’ü de kuru tarım yapıyor. Şuanda oluşacak kuraklıklarda çiftçi kaygılı ve tohumun yeşermeme mümkünlüğü şuan yüksek, zira şuana kadar önemli bir yağmur yağmadı. bu biçimdesi bir riskte çiftçi kalkıp gübreye de ekstradan para vererek risk almak istemiyor. Zira şuanda vereceği gübreyle çıkış yapma ihtimali düşük. Çiftçi de bu biçimde bir riskin altına girmek istemiyor. aslına bakarsan bir kısım çiftçi tarlasını nadasa bırakmış, bir kısım gübresiz ekim yapıyor, bir kısım da risk alıyor resmen bir kumar yani” dedi.


‘Bu tabloda bir kuraklık olursa ve istenen randıman alınamazsa artık kıtlıktır’


Stokların tükenmek üzere olduğunu ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin tedbir için kimi teşebbüslerde bulunduğunu söyleyen Ucaman şunları söylemiş oldu:

“Bu tedbirler yalnızca mevcut krizin nasıl aşılacağı ile ilgilidir. Geçen devirde en azından stoklar doluydu, bu periyot stoklar esasen yok, oluşacak bu tabloda bir kuraklık olursa ve topraktan istenen randıman alınamazsa örneğin 3 milyon dekarlık arazi geçen yıl üzere olursa artık kıtlıktır. Bölgede üretim yok zira. Türkiye’de 21 milyon ton buğdayın 11 milyonu bölgede üretiliyor. 3’te 1’ini Doğu ve Güneydoğu’da üretiyor. Hububatın, bilhassa kırmızı mercimeğin yüzde 99’unu buralar üretiyor. Kırmızı mercimek bölgede endemiktir, dünyada epey ender lokasyonlarda yetişen bir mercimek cinsidir. Ve düşünün fakirin yemeğidir. 3 liradan şuan 28 liraya varan bir artış var ve daima artıyor. Fakirin yemeği çorba, içemeyecek. Çorba, ejder meyvesi üzere bir şey olacak.”
 
Üst