Derbi biter, maç sonu yeni bir derbi başlar!

bencede

New member
Ligimizde “derbi” maçlarının atmosferi; maç öncesi, maç içi ve maç daha sonrasıyla sahiden epey farklıdır. Günümüz kurallarında, bilhassa toplumsal medya kullanmasındaki geometrik artışların da tesiriyle; her derbi maç; saha ortasındaki üst seviye çabanın dışında, saha haricinde ve tüm irtibat kanallarında da ziyadesiyle yeniden tekrar yaşanır. Derbi biter, maç sonu yeni bir derbi başlar! Kimi maçlar günlerce,bazı maçlar ise aylarca hatta senelerca konuşulur ve tartışılır…

Dünyanın en sıkıntı derbilerinden birisi olduğu genel kabul görmüş olan bir Galatasaray-Fenerbahçe derbisi daha bu akşam acısıyla tatlısıyla tamamlandı.

Ülkemiz kaidelerinde “modern vakit içinderın gladyatörü” izlenimi veren ve alandaki “ıssız adam” pozisyonunda her şeyle tek başına gayret etmesi beklenen ve kurallar ne olursa olsun hiç bir yanlışı asla kabul görmeyecek olan bir hakemin işinin ne kadar güç olduğunun takdirini ise değerli okuyuculara bırakıyorum.

Dönemin bu akşama kadar en formda hakemlerinden birisi olan Halil Umut Meler de bu “mission impossible” kıvamındaki derbi maçını ‘hasarsız’ atlatmak üzere alana çıkmıştı.

Kanaatimce hakem grubu 45+3’üncü dakikaya kadar maçı fazlaca düzgün düzeyde getirmeyi başardı.

Tisserand ve Berkan’a üst üste gösterilen yanlışsız sarı kartlar; bilhassa de maçın tek toplu çatışmasında(Dk 33) yönetici ve önleyici hakemlik ismine göstermiş olduğu örnek nitelikte dört sarı kart ile(Muslera,Marcao ; Berke, Mert Hakan) karşılaşmanın hakemi, maçın denetimini büsbütün eline almayı başardı ve yönetici kimliğini oyunculara kabul ettirdi.
Mesut Özil golündilk evvel İrfan Can’ın Kerem ile top kazanma çabasında bir faul sonucu beklenmiş olsa da durumda İrfan’ın ayağıyla evvel topa atılım yaptığını, daha sonrasında elinin üstüyle dönerken Kerem’in vücuduna yapmış olduğu ‘itme’ atılımının ise futbol gayreti sonları ortasında yer aldığını ve hakemin devam sonucunın hakikat olduğunu düşünüyorum.
37’de Berkan’ın yakın aralıktan doğal pozisyondaki eline çarpan beklenmedik topta verile devam sonucu da yanlışsız idi.
Devreye girmeden hemilk evvel ise alanda tespiti epeyce güç olsa da dar alanda, top Ferdi tarafınca oynandıktan daha sonrasında topla oynama bahtı kalmayan Marcao’nun ayak tabanının üst bölgesiyle Ferdi’nin kalf-diz ortası bölgesine yapmış olduğu denetimsiz atılımın 2’inci sarı kartı gerektirdiğini düşünüyorum.

Bu konum esnasında ve birinci yarı bitiminde yapılan itirazdan dolayı teknik erkeklerin görmüş oldukları sarı kartlar oyun kuralları gereği idi.

Maçın 78’inci dakikasında Mert Hakan’ın uzun pasına hareketlenecek olan Berisha’ya topsuz alanda iki elle, boyun-yüz bölgesine gerçek yapılmış olan atağın hakem grubunca yakalanamamış olması ise Marcao’nun bahtı oldu!

83’de Tisserand’ın top oynama alanında iken topa hakikat uzatmış olduğu ayağının, Kerem’in ayak ucuna temasında verilen 2’nci sarı kart sonucuna ise katılmıyorum. Hakemin epeyce yakında ve dar açıda kalmış olmasından dolayı yanlış yorum yapmış olduğunu düşünüyorum. Bu yanlış tespit ise hem Tisserand’ın kusurlu ihracına birebir vakitte atağın çabucak devamında Kim Min Jea’nin Diagne’ye yapmış olduğu dikkatsiz ataktan kaynaklı potansiyel bir penaltı sonucunın atlanmasına vesile oldu!

Çabucak bir dakika daha sonra Diagne golle buluştu.VAR müdahalesi ile hakemin monitörden izleyerek verdiği faul sonucunın ise hakikat olduğunu düşünüyorum. Çünkü, burada Diagne hem bacağını Berisha’nın koşu yoluna hakikat çıkararak alttan bir temas sağladı birebir vakitte üstten sol eliyle yapmış olduğu güçlü ‘itme’ kararı rakibini yere düşürdü.Burada kabul edilemeyecek en büyük kusur ise hakemin çabucak önündeki bu çabayı sağlıklı biçimde görmeyi başaramamış olması.
90+6’da teknik alanlarda verilen sarı kartlar ile Galatasaray teknik yöneticisine protesto sebebiyle verilen 2’nci sarı kartın gerçek olduğunu düşünüyorum.

Maçın son saniyelerinde ise ‘kader anlarından’ birisi daha yaşandı. Kornerden gelen topa yükselmek üzere atılım yapan Berkan; Serdar tarafınca geriden iki elle şiddeti düşük fakat tesirli bir vakit içindema ile itildi. Bu itme kararında Berkan, oynama bahtı bulunan etkin bölgedeki topa yükselememiş oldu. Bu durum ise oyun kurallarında yer verilen ve cezalandırılması gereken ‘dikkatsiz’ bir ‘itme’ ihlali örneği teşkil etti. Hem maçın hakemi kaçırdı tıpkı vakitte görüntü hakem bir izleme davetinde bulunmadı. Hâl bu biçimde olunca da, maç ortasında daha evvel yaşanmış olan Diagne’nin itme sebebiyle iptal edilmiş olan golü ve İrfan Can’ın Mesut golü öncesi Kerem’i itip itmemiş olduğu konusu tekrar akıllara geldi.

‘Maç içi standardı dışı’ izlenimi veren bu kararlar ise maçın kararı itibariyle maalesef bir daha yeni tartışmalara yer hazırladı!

Özetle, hem bu derbideki birebir vakitte ligin öbür maçlarındaki benzeri nitelikli ‘itme’ ihlalleri ve verilen kararlar daha epey tartışılacak. olağan olarak, futbol fizikî bir çaba oyunu ve temas kaçınılmaz. Fakat, görünen o ki futbol oynandığı sürece ‘itme ihlallerinin niteliği’ her daim tartışılmaya devam edecek!