Detaylara dikkat: Haftanın fotoğrafları (37. hafta)

Adanali

New member


  1. Detaylara dikkat: Haftanın fotoğrafları (37. hafta)

Ayrıntılar: Bunlar insan algısının o kadar bir parçasıdır ki çoğu zaman onları yalnızca bilinçsizce kaydederiz. Fotoğrafçıların onları çevreden öne çıkararak fotoğrafın konusu haline getirmesi, üzerlerine ışık tutması ve böylece öne çıkmasını sağlaması daha da heyecan verici. Bu haftanın görüntüleri tam da bunu yapıyor.

Duyuru



Batan güneşin parıldayan ışığında bir Dunlin yiyecek arıyor. Gözlemci yerinde çok daha fazlasını fark eder: gün batımı, dalgalar, suyun kokusu, ağaçlar, yapraklar, taşlar. Ancak fotoğrafçı Etherman bu ortamdaki kuşu rüya gibi bir üslupla ön plana çıkarıyor. Bu ona başkalarının onu büyük resimde sadece bir detay olarak gördüğü bir platform sağlıyor.









Bu hafta galerimizdeki fotoğrafçılar, fotoğrafçılığın üç alanında konularını aradılar: makro/yakın çekimler, manzara ve portre.

Küçük şeyler çok büyük oluyor


Makro fotoğrafçılık aslında bir çekime anlam veren küçük şeylerle ilgilidir. Otto Hitzegrad’ın The Analog Scout adlı resminde salyangozun küçük gözü en önemli ayrıntı olarak ortaya çıkıyor. Dar odak düzlemi, görüntüye neredeyse rüya gibi bir karakter kazandırır ve salyangozun geri kalanının arka plana karışmasını sağlar.

Wolfgang Görgen’in, yaprağın solmuş tabanını ana motif olarak kullanan ve neredeyse hiç bulanıklık kullanmayan Tropikal Bitki Yaprağı görselinde durum farklıdır. Çok önemli bir ayrıntı olarak sayfa yapısı, ana motife karakter kazandıran kılavuzları içerir.

Carl-Peter Herbolzheimer da Orman Kurbağası adlı tablosunda düşük odak seviyesi kullanıyor ve kurbağanın gözüne odaklanıyor. Görüntü ayrıntılarla dolu, bazıları daha çabuk dikkat çekiyor, bazılarını ise önce keşfetmeniz gerekiyor. Bir yandan kurbağa gözünün rengi ve tasarımı dikkat çekicidir. Öte yandan çekimin kenarında çim bıçakları şeklinde doğal çerçeve bulunmaktadır.

Uzaktaki ayrıntılar


Manzara fotoğrafçılığında ayrıntılar, görüntüde çok sayıda olduğundan sıklıkla kaybolur. Galeri fotoğrafçılarımız bu sorunu kolaylıkla çözmektedir.

Claus-Labenz Pervasız Adamlar tablosunu oldukça minimalist bir tarzda besteledi. Bir yamaç paraşütü, altındaki gökyüzünde hareket eden parlak bulutların üzerinde neredeyse süzülüyor. Bu çarpıcı çizgiler, çekimi iki yarıya böler: üstte ana konu ve altta gün batımı. Onu pilota bağlayan yamaç paraşütü halatları ise daha az göze çarpan ve ancak daha yakından incelendiğinde görülebilen kısımdır.

Kosh_hh’nin Uttakleiv Plajı’nın fotoğrafı karmaşık bir kompozisyona sahip ancak aynı zamanda ön plandaki ve arka plandaki ayrıntıların kendilerini ifade etmesine de olanak tanıyor. Bir yanda suya ve sahil boyunca uzanan dikkat çekici sayıda taş var, diğer yanda arka plandaki bulutlar dağların bir kopyasını oluşturuyor ve bulanık temsilleriyle görüntüye dinamizm katıyor.

Bir yüz bütün bir hayatı anlatır


Portre çekerken kameranın önünde ilginç insanların olması her zaman arzu edilir. Peki bir insanı ilginç kılan şey nedir? Burada da ayrıntılar var. Joachim Kiner, Jean-Pierre fotoğrafında zaten çok şey deneyimlemiş bir kişinin özelliklerini gösteriyor. Bu portreyi bu kadar özel kılan, teknik gerçekliğin yanı sıra yüzdeki kırışıklıklar ve yapılardır. Deneyimlere ve zamana tanıklık ediyorlar.

Aşağıdaki resim galerisinde haftanın tüm fotoğraflarına bir bakışta bakın:



Cumartesi: Uttakleiv Plajı
(Resim: Kosh_hh)


(cbr)



Haberin Sonu
 
Üst