Fotoğraf yönetimi: Digikam 8.0, yeni görüntü formatlarını bilir ve bunları yapay zeka kullanarak sınıflandırır

Adanali

New member


  1. Fotoğraf yönetimi: Digikam 8.0, yeni görüntü formatlarını bilir ve bunları yapay zeka kullanarak sınıflandırır

İki yıllık çalışma ve 450 hata düzeltmesinin ardından, KDE ortamının ücretsiz fotoğraf yöneticisinin ana sürümü 8.0 yayınlandı. Digikam, yaklaşmakta olan KDE Plasma 6 Linux masaüstünün de dayandığı Qt 6 GUI araç setine doğru ilk adımı atıyor. hala olgunlaşıyor


Digikam, üreticiye özel görüntü formatlarını ham formatta desteklemek için Libraw kitaplığına güvenir. Diğer şeylerin yanı sıra, bu artık Canon EOS R3, R7, R10, Leica M11, Sony A7-IV, Olympus OM-1 ve DJI Mavic 3 drone kameralarla fotoğraf yönetimi uyumluluğunu öğretiyor. Digikam daha sonra doğrudan ham veri görüntülerini içe aktarabilir , başka bir araç kullanmak zorunda kalmadan. Toplamda yaklaşık 1220 kamera, akıllı telefon ve dron desteği var.

Digikam: yeni RAW ve diğer görüntü formatları


İçe aktarılan ve düzenlenen fotoğraflar için sunulan hedef formatlar arasında yeni dosya türleri de vardır: JPEG-XL, WEBP, HEIF ve AVIF, kayıplı sıkıştırmalı veya isteğe bağlı olarak kayıpsız sıkıştırmasız çıktı formatları olarak mevcuttur. Digikam 8.0, bu dosya türlerini sürüm oluşturma için de kullanabilir ve fotoğrafları bir kameradan JPG olarak okurken, daha sonraki işlemler için bunları kayıpsız biçimlerden birine dönüştürebilir.


Digikam, veritabanı odaklı çalışır ve açıklamalar, ek açıklamalar, telif hakkı bildirimleri ve düzenlenmiş etiketler yazabilir, ancak aynı zamanda görüntü dosyası meta verilerinde düzenlemeleri doğrudan destekler. 8.0 sürümünde, Exiftool yakında daha önce kullanılan Exiv2 kitaplığının tamamen yerini alacak bir seçenek olarak kullanılabilir. Geliştiriciler, daha iyi performans ve DNG ve RAW dosyalarındaki meta etiketlere yazma erişimini avantaj olarak belirtiyorlar.

Yeni sıralama: Yapay zekaya göre görüntü sınıflandırması


Digikam, yakın zamanda sürüm 7.0 ile önemli iyileştirmeler alan sürüm 2.0’dan beri sinir ağları ile kayıtlarda yüz tanıma ile deneyler yapıyor. Digikam 8.0, içe aktarılan fotoğrafları önceden eğitilmiş estetik kriterlere göre sınıflandırabilen ve sıralayabilen isteğe bağlı, ayarlanabilir bir derin öğrenme modeli sunar.




Ekran Görüntüsü Digikam görüntü kalitesine göre sıralama



Görüntü Kalitesine Göre Sıralama: Digikam 8.0, fotoğrafları eğitimli ve etkilenebilir estetik köşe taşlarına göre sıralamanıza olanak tanır ve bu AI yöntemini büyük miktarda görüntüyü daha hızlı evcilleştirmek için kullanabilir.


(Resim: Ekran görüntüsü/çevrimiçi görüntüle)



Otomatik bir değerlendirme ile, kaydın kalitesi, içeriği, kompozisyonu, renkleri ve nesnelerin konumu ile görüntünün kompozisyonu kullanılan kriterlere girer ve başarısız anlık görüntüleri toplu işleme kullanarak hızlı bir şekilde çözmenize olanak tanır. Tesseract OCR 4.1’in harici metin tanıma motoruna bir arayüz de, farklı dillerde yazı yazmak için resim veya tarama yapan ve metni ayrı metin dosyalarına veya görüntülerin kendisi.

Yalnızca Linux değil: Windows ve macOS için Digikam


Diğer tüm küçük ayrıntılar, Digikam 8.0’ın ayrıntılı değişiklik günlüğünde listelenmiştir ve bunun için geliştiricilerden bir özet (İngilizce) de bulunmaktadır. Açık kaynak programı, 22 yıldır aktif olarak geliştiriliyor ve bu, Linux masaüstünün ötesinde de büyük ilgi gördü.

Digikam, Windows ve Mac OS X için bir bağlantı noktası olarak da indirilebilir. Linux sistemleri için Digikam 8.0, gerekli tüm Qt kitaplıklarını statik bir bağlantıyla sağlayan evrensel bir uygulama görüntüsü olarak da mevcuttur ve bu nedenle KDE dışındaki masaüstü ortamlarında sorunsuz çalışır. daha sonra birçok bağımlılık kurmak zorunda. Digikam’ın arkasındaki ekip, memnuniyetle, artık Docbook yerine Sphinx aracıyla oluşturulan ve aynı zamanda bir EPUB dosyası olarak da mevcut olan, zengin özelliklere sahip program için revize edilmiş çevrimiçi belgelere de atıfta bulunuyor.

Digikam’ın en son dönüm noktası, 2020’nin ortalarında piyasaya sürülen 7.0.0 sürümüydü. İçinde geliştiriciler, yüz tanımada da ince ayar yaptı.


(dmk)



Haberin Sonu
 
Üst