Genelkurmay Eski İstihbarat Lideri Pekin: Suriye meselesinin tahlili, F-16 sıkıntısından epey daha kıymetli

ahmetbeyler

New member
Radyo Sputnik’te yayınlanan İsmet Özçelik’le Ankara Farkı programına, Genelkurmay Eski İstihbarat Lideri İsmail Hakkı Pekin konuk olarak katıldı. Pekin programda, F-16 ve Suriye sorunu ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD ziyaretini yorumladı.


‘Türkiye 6-7 ayı yeterli değerlendiremezse Suriye’de büyük kahır ile karşılaşır’


Suriye’de önümüzdeki 6-7 ayın kritik olduğunu kaydeden Pekin, Türkiye’nin bu hususta dikkatli olması ve yanılgı yapmaması gerektiğini bildirdi. Pekin, Türkiye’ye F-16 verilmemesi durumunda ise Türkiye’nin savunma stratejisini mevcut duruma bakılırsa planlayabileceği görüşünde:


“Türkiye’nin önlem alması gerekiyor. Geleceğe yönelik birtakım faaliyetlerde bulunması lazım. Küresel güçler, Amerika başta olmak üzere bu işler için daima uygun vakti bekliyor. ‘Muharebe alanını hazırlıyorlar’. Biz o denli deriz. Muharebe alanı hazırlanır. Fırsat uygun olduğu vakit adamlar düğmeye basarlar. Bunun için dikkat etmemiz kural. Bizim için kıymetli olan Suriye konusu. Suriye kaosun olduğu bir yer ve bir an evvelden de bir mutabakatın ya da bir görüşmenin masada olması gerekiyor. Aksi takdirde biraz daha gecikirsek, 6-7 ay daha sonra önemli problemlerle karşılaşabiliriz. F-16 gelirse gelir, gelmezse gelmeyeceğine yönelik hareket edeceksiniz. bu biçimde biz elimizdeki mevcut silahlarla, geliştireceğimiz silahlarla savunma sistemimizi, stratejimizi ona nazaran ayarlarız ve bu işi o denli yaparız.”


‘Esad’ın güçlenmesi Türkiye’nin çıkarına’


Suriye’de Esad’ın denetimi kaybetmesi halinde Suriye’nin parçalanabileceğini, Türkiye’nin ise güneyinde uzun yıllar devam edecek bir kaosla yaşamak zorunda kalabileceğini sav eden Pekin, şunları kaydetti:


“Esad şu anda Suriye’yi birleştiren isim. Esad kaybederse Türkiye için büyük bir sorun olur. Suriye tam bir bataklık haline gelir. ötürüsıyla bu basamakta kesinlikle Esad’ın güçlendirilmesi ve en azından Fırat’ın Doğusunda ve Batısında ve öteki yerlerde denetimi ele geçirmesi, kaybetmemesi gerekir. Türkiye’nin çıkarı burada. Aksi takdirde biz tekrar Suriye’yi toparlayamayız, Suriye parçalanır. Yani Amerika’nın istediği üzere olur. Amerika parçalamaya yönelik faaliyet yapıyor. Asıl strateji dengeyi sağlamak. Dengeyi bozduğunuzda tekrar kolay kolay toparlayamazsanız. Bana bakılırsa Türkiye’nin son 6-7 aylık bahtı var bu bahisle ilgili. Bunu açıkça söylemem gerekiyor. Şayet bu 6-7 ayı düzgün değerlendiremezse ve bir an evvelden gereken kuralları sağlayamazsa Esad’ı güçlendirmek gayesiyle biz güneyimizde oldukca uzun yıllar devam edecek bir kaosla yaşamak durumunda kalabiliriz.”


‘MSB’nin ‘kuvvetli Türkiye, kuvvetli NATO’ görüntüsü gereksiz’


Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) yayınladığı ‘kuvvetli Türkiye, kuvvetli NATO’ görüntüsünü yorumlayan Pekin, 1. Dünya Savaşı’na da atıfta bulunarak şunları söylemiş oldu:


“Bence bu biçimde bir şey gerekmezdi. Bunun yapılmasının niçini büyük ihtimalle şu; ‘Biz bu silahları yalnızca Türkiye için istemiyoruz, NATO için istiyoruz. Bu silahları verirseniz NATO da güçlenir’ Bunu karşı taraf biliyor aslına bakarsan ve bilhassa sizi sıkıştırmaya çalışıyor. Ben keşke yapılmasaydı diye değerlendiriyorum. örneğin bu olaylar olurken Sayın Ulusal Savunma Bakanı İngiltere’ye gitti. Oraya uçak için gittiyse İngilizlerin 1. Dünya Savaşı’nda bizim paramızla aldığımız gemileri vermediklerini her insanın güzel bilmeleri gerekiyor. Onlara Türkiye’nin Libya’daki faaliyetlerini anımsatmak istiyor Türkiye. Sayın Savunma Bakanı’nın İngiltere’ye gidişi de bana göre Amerika’ya bir ileti. Yani ‘Siz vermezseniz biz buradan alırız’ üzere. Lakin İngiltere demek Amerika demek. kuvvetli NATO hiç bir işimize yaramaz. Oturup yeni baştan kıymetlendirme yapmamız lazım. Denklemi âlâ kurmamız gerekiyor.“


‘Dışişleri Bakanı’nın önceliği ABD’ye vermesi yanlış’


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye ve Rusya dışişleri bakanları ile toplantıdan ABD’ye gitmesinin yanlış olduğunu savunan Pekin, “Dışişleri Bakanı’nın Suriye ve Rusya dışişleri bakanlarıyla buluşma öncesinde Amerika’ya gidişini uygun karşılamadım. öne sürülen sebebi de yanlış; öteki bir programız vardı halinde. Bundan daha değerli bir program olamaz. Zira ben daima şunu söylüyorum; F-16 sorunu, Suriye sıkıntısının yanında epeyce küçük bir sorun. Onun için bu mevzuda asıl halledilmesi gereken mevzu Suriye konusu ve bunu barışçıl yollarla halletmemiz gerekiyor. Bana bakılırsa Beştepe’de Amerika ile muahedeyi savunan beşerler var. Bakıyorsunuz; İran geliyor görüşüyor. Dışişleri bakanınızı Washington’a yolluyorsunuz. Talimat alınmasa bile insanların akıllarına bunlar düşer. ABD bu mevzuyu ‘Biz Türkiye için şayet olmazsa olmazız’ diye kıymetlendiriyor. halbuki biz tam aksisini söylüyoruz. ABD bize muhtaç diyoruz bu mevzularla ilgili” formunda konuştu.
 
Üst