göçmenleri pinpon topu gibi geri göndermeyelim

ahmetbeyler

New member
Ukrayna’daki savaş ve silah ticareti

Papa, havarisel yolculuğun sonunda Marsilya’dan Roma’ya giden uçakta düzenlediği basın toplantısında, göçmenlerin dramının yanı sıra Ukrayna’daki savaştan ve yaşamın sona ermesinden de bahsetti. Papa, “Bu savaş sadece Rusya ve Ukrayna sorunundan değil, silah ticaretinden de etkileniyor”, “En çok gelir getiren yatırımlar silah fabrikaları yani ölüm fabrikalarıdır” dedi. “Bu halkın şehitliğiyle oynamamalıyız, sorunların çözümüne yardımcı olmalıyız”, “gidebildiğimiz kadar elimizden geleni yapmalıyız”.

“Ukrayna’daki çocuklarla ilgili bazı sonuçlar”

Papa şunları ekledi: “Şimdi bazı ülkelerin geri adım attığını, silahlarından vazgeçmediğini, şehitlerin Ukrayna halkının olacağı bir sürecin başladığını gördüm. Bu kesinlikle kötü bir şey.” Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, Vatikan’ın silah gönderilmesine ilişkin tutumuyla ilgili yanlış anlaşılmaları önlemek için şunları açıkladı: “Bunların, silah ticaretinin sonuçlarına ilişkin bir düşüncenin parçası olarak telaffuz edildiğini belirtmek isterim: Papa, paradoks, silah kaçakçılığı yapanların hiçbir zaman seçimlerinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalmadıklarını, bunun yerine Ukrayna gibi şehit halklara ödeme yapmayı bıraktıklarını ortaya çıkardı”. Francis daha sonra Vatikan’ın bazı “hayal kırıklıklarını” itiraf etti. “Dışişleri Bakanlığı buna yardımcı olmak için her şeyi yapıyor, hatta Zuppi misyonu bile oraya gitti.” Ancak Papa şunu duyurdu: “Çocuklarda iyi giden bir şeyler var.”

Göçmenler, “Toplama kamplarında terör saltanatı”

Daha sonra Francis göçmenlerin durumu hakkında konuşmak için geri döndü: “Göçmenlerin, pinpon gibi, geriye gittikleri çok kötü vakalar oldu ve çoğu zaman toplama kamplarına gittiklerini, eskisinden daha da kötü duruma düştüklerini biliyoruz”. Papa, toplama kamplarında “terör döneminin yaşandığını, bunların köle olduğunu” ve “onları bir şeyler görmeden pinpon topu gibi geri gönderemeyeceğimizi” yineledi. “Göçmenler hoş karşılanmalı, onlara eşlik edilmeli, teşvik edilmeli ve entegre edilmelidir”.

“Hayatla oynanmaz”

Son olarak, şu anda Fransa’da ötenazi konusuyla ilgili bir gizem tartışılıyor. Elysée, bunun Marsilya’da Papa ile Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında konuşulan konular arasında yer aldığını söylerken, Papa gazetecilere şunları söyledi: “Bugün bu konu hakkında konuşmadık ama diğer ziyaretimizde bu konuyu konuştuk. Vatikan’da tanıştım. Ona net fikrimi söyledim: Hayatın ne başıyla ne de sonuyla oynanamaz.”