“Konuşa konuşa hakemliği kangren haline getirdik”

bencede

New member
VavaCars Fatih Karagümrük Lideri Süleyman Hurma, Türk futbolunun ileriye götürmek için hakemler kadar kulüpler ve futbolcuların da üzerine düşen sorumluluklar olduğunu söylemiş oldu.
TFF Riva Hasan Doğan Ulusal Kadrolar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen 2021-2022 Dönemi Merkez Hakem Şurası (MHK) Hilmi Ok Kış Semineri’nin resmi açılışı ve FIFA kokartı takma merasiminde konuşan Hurma, “Hakemlik Türk futbolunun en çok konuşulan konusu, maalesef kangren haline getirdik.” dedi.

Türk futbolunun ileriye gdolayılmesi için her insanın üzerine düşen sorumluluklar olduğunu kaydeden Hurma, şunları söylemiş oldu:

“Geçtiğimiz dönem Kulüpler Birliği toplantısında bir daha hakemlerle ilgili konuşurken kendi ortamızda şöyleki bir karar aldık, yıllardır hakemlerle ilgili konuşuyoruz, MHK’yi beğenmiyoruz lakin bir adım bile atamadık. Biz evvela kendi üzerimize düşeni yapalım, bir sistem çalışalım, bunu önerelim, futbolun bu tarafında olan beşerler olarak yapmamız gerekenleri yapalım, daha sonra hakemlerden isteyelim. Türk futbol tarihinde birinci kez bir federasyon lideri ve yöneticiler kulüplerden gelen şikayet üzerine hakem konusuna parmak basmayı istek etti. halbukiki daha öncelerde şu biçimde olurdu, buraya gelip kaygılarımız anlatırdık, günün sonunda hiç bir şey elimize almadan geri dönerdik. Bu futbol hakemliği için kıymetli bir baht.”
“Maçtan evvel ve maçtan daha sonra hakemle ilgili konuşmamalıyız. Futbolcularımız yerde yatmamalı.” kelamlarını kullanan Süleyman Hurma, şöyleki devam etti:
“Antrenörlerimiz maçın hakemlerini baskı altına almamalı. Alanda bulunan 50 bin kişi, durumu görmediği biçimde futbolcu hakemi baskı altına almamalı. Medya mensupları yakın oldukları kulüp lehine ya da aleyhine, bir taç durumunu bile 1 saat tartışmamalı. Bu prensipten hareketle bir çalışma kümesi oluşturduk. Çalışıyoruz. Niyetimiz ve gayemiz saptırıldı. ‘Yabancı hakem gelecek’ denildi. Bu kümedeki ve Kulüpler Birliğindeki hiç bir lider ne yabancı hakem ne de yabancı MHK istedi. Bu ülkenin evlatlarına güvendiler ve ‘Bu hakemler bizim çocuklarımız. Bir kusur var ise bu çocukları yanlış yetiştirmişiz demektir. Bunu geliştirmeliyiz ve Avrupa’da hakemlerimiz uzunluk göstermeli’ denildi. Biz kulüpler olarak bu oyunu nasıl oynamak istiyoruz. Şayet hakemi baskı altına almak istemiyorsak, oyuncular yerde yatmayacak, 50 bin bireyle hakemi baskı altına almayacak. Hakemler de ‘Bu ekibin medyası kuvvetli, beni baskı altına alırlar’ dememeli. Bu salondaki herkes bunu fazlaca istek ediyor. Allah hepinizin yolunu açık etsin.”
Murat Sancak: “Gördüğünüzü çalın, kulaklarınızı kapatın”
Adana Demirspor Lideri Murat Sancak da hakemlerin yürekli olması gerektiğinin altını çizerek, şu tabirleri kullandı:
“Dört büyük fobisinden kurtulmanız gerek. Burada bir görüşmede 4 büyük kulüp lideri konuşuyordu, bizler de konuk sanatçı üzereydik. Bu kulüpler epey kıymetli fakat bu lig 20 kulüpten oluşuyor. Kendi adıma Adana Demirspor topluluğu için bir yemin ettim ve Adana Demirspor’un haklarını koruyacağımı her yerde söylüyorum. Sizler hakem olarak alana çıktığınızda kulaklarınızı kapatın, 4 büyükmüş, 6 büyükmüş düşünmeyin, gördüğünüzü çalın. Ben birtakım maçlarda 4. hakemlere yapılan hücumları gördüm. Gol var ise, penaltı var ise VAR’dan döner, yoksa da esasen değişmez. Hangi kulüp olduğu kıymetli değil. Kusur yapacaksınız, insansınız. Bizler de kusur yapıyoruz. Kendi işlerimizde, idarelerimizde dünya kadar kusur yaptık. Sizler adil olun. aslına bakarsan öbür dünyada herkes yaptığının cezasını aslına bakarsanız verir. Allah hepinize zihin açıklığı versin.”
Seminere ismi verilen Hilmi Ok’un oğlu Alparslan Ok’a şilt verilmesinin akabinde UEFA Seçkin Kategori’ye yükselen Halil Umut Meler’e de plaket takdim edildi. Birinci sefer FIFA kokartı almaya hak kazanan Zorbay Küçük’ün kokartını ise TFF Lideri Nihat Özdemir taktı.
Toplu fotoğraf çekiminin akabinde merasim bitmiş oldu.