Moskova’da mevcut ekonomik şartlarda Türk iş dünyasını destekleme planları tartışıldı

ahmetbeyler

New member
Rusya’nın başşehir Moskova’da düzenlenen konferansta Moskova Hükümeti, Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi, Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB), Rus-Türk iş kurulları ile Türk ve Rus iş dünyası temsilcileri, yeni ekonomik gerçekliklerde ileriye dönük işbirliğini, ayrıyeten girişimcilere yönelik avantajları tartıştı.


Moskova Yatırım ve Sanayi Siyasetleri Departmanı Lideri Vladislav Ovçinskiy, “Moskova’nın Türk iş dünyası ile uzun müddettir devam eden ticari bağları var. Son dört yılda Moskova ile Türkiye içindeki ticaret cirosu yüzde 11.9 oranında arttı. 2021 her açıdan rekor yılı oldu, dış ticaret cirosu 14.81 milyar dolara, ihracat hacmi ise 12.28 milyar dolara ulaştı. olağan olarak ki mevcut gerçeklilikte Moskova, evvelde de olduğu üzere dost devletlerin yatırımcı toplulukları ile yakın iş alakalarını sürdürecek. Ortak projeleri geliştirmeye devam edeceğiz, ortağımız olan ülkelerin iş dünyası ise Rus iş dünyasına yönelik avantajların aynısına güvenebilir” açıklamasında bulundu.


Rusya Merkez Bankası’nın son bilgilerine göre Türkiye’nin yaptığı yatırımların birikmiş hacmi 1 Ekim 2021 prestijiyle 1.4 milyar dolar oldu. Bu hacim 5 yıl ortasında 3.8 kat, yıl ortasında ise yüzde 19 oranında arttı. Türk yatırımcılar genelde inşaat, finans ve sigorta faaliyetleri ile ticaret ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapıyor.


Rus Türk İşadamları Birliği İdare Heyeti Lideri Sabahattin Yavuz, “Mevcut süreçler, Moskova ve Türkiye içindeki ekonomik ilgilerin gelişimi açısından abartısız olarak tarihi niteliktedir. Kıymetli bir dönüm noktasına gelindi, ticaret cirosunu artırmak ve yatırım projelerini hayata geçirmek için gerçek imkan doğdu. Bana bakılırsa bilhassa küçük ve orta ölçekli işletmelerden yeni oyuncuları ikili münasebetlere dahil ederek ekonomik işbirliğinde kıymetli bir artış sağlanabilir. Türk ‘fast food’ zincirleri için imkanlar doğdu, Türk sanayisine olan talep arttı. Moskova Hükümeti’ne platform ve diyalog imkanı sağladığı için teşekkür ediyoruz, bu Türk üretimlerinin Rusya’nın başşehrinde yerelleştirilmesi için itici güç olacak, şimdiden bunu yapmayı planlayan şirketler var” diye konuştu.


Moskova, endüstriyel işletmeleri yerleştirmek için büyük bir potansiyele sahip. Rusya’nın başşehri, yabancılar da dahil olmak üzere yatırımları çekmek için yenilikçi bir altyapı geliştiriyor, iş dünyasına yerelleştirme için platformlar sunuyor, çeşitli kamu-özel iştirak biçimlerini kullanıyor. Üretimin Moskova’da yerelleştirilmesi yatırımcılara geniş bir pazar açıyor, nakliye lojistiği maliyetini düşürüyor, lokal bileşenleri kullanma imkanı yardımıyla üretimin maliyetini düşürüyor.


Moskova’da üretimlerini yerelleştirmek isteyen Türk iş insanları, Tehnopolis Moskova (Technopolis Moscow) isimli özel ekonomik bölgede (yeşil alan projeleri olarak adlandırılan) hür sanayi topraklarında sıfırdan üretim kurabilecek.


Teşebbüsçüler ayrıyeten özel ekonomik bölgede hazır ofis, laboratuvar ve üretim alanları (brownfield projeleri) kiralayabilecek. Özel ekonomik bölgede özgür gümrük bölgesi düzenlemesi devrede, ithal edilen tüm mallar ve teçhizat, gümrük vergi ve harçlarından muaf tutuluyor. Rusya’da mukim işletmeler, bölgesel vergi yükünü değerli ölçüde azaltabilecek, mülk vergisi ve ulaştırma vergisi ile ilgili ödemeleri sıfırlayabilecek. Yaptırımlar şartlarında iş dünyasını desteklemeye yönelik bir tedbir olarak ise özel ekonomik bölgede bulunan işletmelerin kira ödemelerine artırım moratoryumu kabul edildi.


Moskova üretimleri yerelleştirmek için ayrıyeten ofset (dengeleme) muahedesi sistemini etkin olarak kullanıyor. Kelam konusu sistem mal tedarikini ve tedarikçinin kentte üretimin oluşturulması yahut modernizasyonu üzere karşı yatırım yükümlülükleri içeriyor. Ofset, kent için toplumsal açıdan değerli alanlarda ithal ikamesi, iş dünyası içinse garantili uzun vadeli eser satışı manasına geliyor.


Moskova Kent Yatırım İdaresi Ajansı Yöneticisi Artem Baraşev, mevzuya ait açılamasında, “Moskova bugün prestijiyle beş ofset muahedesi imzaladı, bu muahedeler çerçevesinde yatırımcılar ilaç, tıbbi eser, süt eserleri mutfakları için besin materyallerinin üretimini yerelleştiriyor. Toplam yatırım hacmi 12.9 milyar ruble (2.5 milyar TL). Moskova İdaresi, başşehir iş dünyasını mevcut şartlarda desteklemek gayesiyle ofset uygulamasını kent iktisadının tüm alanlarına yayacak. Bundan bu biçimde kent, talep edilen olabildiğince en geniş eser yelpazesi ile ilgili kontratlar imzalayacak. Buna ek olarak Moskova şu anda minimum yatırım eşiğinin 1 milyar rubleden 100 milyon rubleye düşürülmesini öngoren federal yasa tasarısının hazırlık çalışmalarına katılıyor” sözlerini kullandı.
 
Üst