Putin ve Lukaşenko, Rusya-Belarus Birlik Devleti Kararnamesi’ni imzaladı

ahmetbeyler

New member
Rus başkan, açılış konuşmasında, iki ülke içinde başta iktisat ve askeri alanlar olmak üzere işbirliğinin derinleştirilmesi için bir dizi evrakın imzalanması gerektiğini söylemiş oldu.


Putin, “Bugün, Birlik Devleti Yüksek Devlet Kurulu toplantısı nitekim büyük ehemmiyete sahip. Rusya-Belarus bütünleşmesini iktisat, siyaset ve askeri alanlarında daha da geliştirilmeyi ve derinleştirilmeyi amaçlayan bir dizi belgeyi imzalamalıyız” biçiminde konuştu.


İki ülke iktisadının iç içe geçmiş durumda olduğunu kaydeden Putin, “Koronavirüs pandemisi şartlarında bile ülkelerimiz içindeki ekonomik işbirliği olumlu hareketlilik sergiliyor” sözünü kullandı.


Rusya ve Belarus içindeki ticaretin bu yılın birinci 8 ayında yüzde 36 oranında büyüdüğünü anımsatan Rusya Devlet Lideri, iki ülke içindeki sanayi işbirliğinin de faal olarak gelişmeye devam ettiğini belirterek, “Rusya, Belarus’un en büyük iş partneri. Belarus’un dış ticaret hacminin neredeyse yarısı Rusya’ya tekabül ediyor. Rusya ayrıyeten Belarus iktisadına yapılan direkt yatırım hacmine göre de önder pozisyonunda, yatırım 4 milyar dolar civarında. Öteki yandan Belarus, Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu ortasında en büyük ticari partneri” dedi.


Birlik Devlet, evvelarimiz ortasında öncelik’


Belarus Devlet Lideri Lukaşenko da iki ülkenin önümüzdeki 2 yıl için bütünleşme planlarından bahsetti.


Lukaşenko, “Belarus ve Rusya ortak ekonomik alanı bir daha başlatıyor. Bütünleşmenin gelişimi için önümüzdeki 2 yıl ortasında bir dizi kavramsal kararlar alma niyetindeyiz” diye anlattı.


Belarus başkanı, “Bizim için Birlik Devleti evvelarimiz ortasında öncelik” diye kaydetti.


‘Ortak göç alanı olmadan ekonomik bütünleşme mümkün değil’


Ortak göç ve vize alanının oluşturulması konusunda ilerleme olmadan tam ekonomik bütünleşme mümkün değil” diyen Rusya Devlet Lideri Putin, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:


İşgücü hareketliliğini tam olarak sağlamak, vatandaşlarımızın hareket özgürlüğünü garanti altına almak ve bu alandaki tüm güvenlik risklerini dikkate almak kıymetli. Hükümetlerimizin hazırladığı Birlik Devleti Göç Siyaseti Konsepti’nin emeli tam olarak bu. Bu alanda da büyük çalışma yapıldı.”


Belarus ve Rusya’nın öbür ülkelerle hududundaki istikrar ve güvenlik ortamının oluşturulması nazaranvinin büyük kıymet arz ettiğini söyleyen Putin, “Bağımsız ülkelerimizin iç işlerine müdahale istikametindeki her türlü teşebbüse birlikte direnme niyetindeyiz. Bu manada Rusya olağan olarak Belarus halkına yardım sağlamaya devam edecek, bunda kimsenin kuşkusu olmasın” sözünü kullandı.


28 birlik programı onaylandı


Rusya ve Belarus önderleri, Birlik Devlet Bütünleşme Kararnamesi’ni imzaladı. Bu kararnameyle, geçen eylül ayında kabul edilen 28 birlik programı ile Birlik Devleti Anlaşması’nın 2021-2023 periyodu için temel uygulama alanları onaylanmış oldu.


Putin, “Bütünleşme Kararnamesi’nin imzalanması ileriye gerçek atılan bir adım, her iki ülkenin faydasına ve ülkeler ortasındaki siyasi durumla hiç bir ilgisi yok” dedi.


İki başkan ayrıyeten Birlik Devleti’nin Göç Siyaset Konsepti’ni kabul etti ve Askeri Doktrin’i imzaladı. Lukaşenko, iki ülkenin şimdiden güvenlik bir kalkan rolünü oynayan bölgesel askeri birliği güçlendirme niyetinde olduğunu kaydetti.


Birlik Devleti programları, para sistemlerinin bütünleşmesini, dolaylı vergilerin toplanmasına ait genel unsurları, emeklilik ve toplumsal güvenlik bahislerine tek tip yaklaşımları, terörle çabayı, devlet ihalelerine ve devlet alımlarına karşılıklı erişimi öngörüyor. Bunun yanında iki ülkenin makroekonomik siyaseti da ortak olacak, ülkeler ödeme sistemlerini bütünleştirecek, para siyasetini uyumlu hale getirecek ve ortak petrol ve doğalgaz piyasasını oluşturacak.


‘Çalışmalara devam edeceğiz’


Birlik Devleti’nin, bütünleşmeye yönelik işbirliğini niteliksel olarak güçlendirmeye devam edeceğini söyleyen Rus önder, bunun nihayetinde iki ülkenin vatandaşlarının hayat standardını ve refahını artıracağını belirterek, “Birlik Devleti’nin yaratıcı potansiyelinin tam olarak kendini göstermesi için yeni içerikle doldurmaya yönelik çalışmalara devam edeceğiz” tabirini kullandı.


‘Eski Sovyet ülkeleri bütünleşme imkanını sonuna kadar kullanmıyor’


Putin, “Maalesef, eski Sovyet ülkeleri biroldukça alanda geride kalıyor. Sovyetler Birliği devrinden bize miras kalan imkanları, somut üstünlükleri tam olarak kullanmıyoruz. Ortak altyapıyı, ortak güç sistemini, birleştirici rol oynayan ve birbirimizle kolay kolay irtibat kurmamızı sağlayan Rus lisanını kastediyorum. Fakat Birlik Devleti olarak elbette öteki oluşumlara nazaran epeyce daha büyük ilerleme kaydettik” dedi.


‘Kırımlılar yalnız olmadığını bilmeli’


Toplantı sonunda Rusya halkını bugün kutlanan Ulusal Birlik Günü vesilesiyle tebrik eden Lukaşenko, halihazırda Sivastopol kentinde bulunan Rus mevkidaşından, “Belarusluların Kırımlılara olan sıcak selamını iletmesini” istedi. Kırımlılara, bu sıkıntı periyotta sıhhat ve cüret dileyen Belarus başkanı, “Onlar yalnız olmadığını bilmeli. Hepimiz yanınızdayız ve bu güç periyotta birbirimize destek olup yardım edeceğiz” diye konuştu.


Ukrayna’nın, hava alanını Belarus için kapattığını anımsatan Lukaşenko, “hiç bir biçimde Ukrayna üzerinden Kırım’a gidemiyoruz. Vladimir Vladimiroviç (Putin), beni Kırım’a götüreceği, yenilikleri göstereceği, nelerin yapıldığını göstereceği, yeni köprü üzerinden Kırım’a götüreceği kelamını vermişti. Lakin bugün tek başına gitti, beni yanında almadı” şikayetinde bulundu.
 
Üst