Rus petrolüne 6-8 ay ortasında AB ambargosu planını sunan von der Leyen: 27 üyeye kabul ettirmek sıkıntı

ahmetbeyler

New member
Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yeni yaptırım paketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Avrupa Kurulu Lideri Ursula von der Leyen, AB üyesi ülkelerin önderlerine, 6. pakette Rusya’ya petrol ambargosunun yer alması daveti yaptı.


Avrupa Parlamentosu’nda (AP) konuşma yapan Von der Leyen, gelecekte Almanya dahil AB ülkelerindeki şirketlerin Rusya’dan petrol ithal etmesine müsaade verilmemesi gerektiğini, fakat ülkelerin kendilerini buna uyarlamaları için bir geçiş sürecine gereksinim olduğunu söylemiş oldu.


Von der Leyen “Düzenli biçimde, bizim ve ortaklarımızın alternatif tedarik yollarını garanti altına almasını sağlayacak ve global pazarlar üstündeki etkiyi en aza indirecek biçimde, Rus petrolünden çıkışımızı sağlayacağız” dedi.

European Commission president Ursula von der Leyen said on Wednesday the EU would impose a gradual Russian oil ban in retaliation for the invasion of Ukraine. #UkraineRussiaWarhttps://t.co/vxBWUIWKgP

— The New Arab (@The_NewArab) May 4, 2022



Komite Lideri, 6 aylık basamaklı çıkış sürecinden daha sonra ham petrol için ithalat yasağı, 8 aylık evreli çıkış sürecinden daha sonra petrol eserleri için ithalat yasağı uygulanmasını planladığını belirtti. Ambargoda tedarikin boru sınırıyla mı yoksa gemiyle mi yapıldığı da bir rol oynayacak.


Von der Leyen, kimileri karayla çevrili ve güç tedariki için Rusya’ya büyük oranda bağımlı olan 27 üye ülkenin tamamının petrol ambargosu üzerinde muahedeye varmasının ‘kolay olmayacağını’ kabul etti.


Macaristan ve Slovakya’ya muafiyet


Rusya’ya petrol ambargosundan geniş kapsamlı muafiyetler şimdilik yalnızca Macaristan ve Slovakya için öngörülüyor. Birliğin Rusya yaptırımlarına uymaktan kaçınan bu iki Doğu Avrupa ülkesi, hala petrol gereksinimlerinin neredeyse tamamını Rusya’dan karşılıyor. Macaristan ve Slovakya hükümetleri, ülkelerinin denize erişiminin olmaması niçiniyle başka ülkeler kadar süratli alternatif tedarik kaynakları geliştirebilecek durumda olmadığını belirtiyor.


Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti de istiyor


AFP’ye konuşan Brüksel’deki AB yetkilileri, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’nin
de yaptırımlardan muafiyet talep edebileceğini söylemiş oldu


Von der Leyen, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ile iki büyük bankasının daha SWIFT sisteminden çıkarılması teklifini de deklare etti.


Buna göre AB’deki mal varlıkları dondurulanlar listesine Rusya’dan yeni kişi ve kuruluşlar eklenecek, Rus medyasının susturulmasının çapı daha da genişleyecek.

EU officials late Tuesday handed over a draft plan to member states on a new package of sanctions to punish Russia for its invasion of Ukraine, but some members are jockeying to opt out of an oil embargohttps://t.co/osTmf8gFsg

— Forbes India (@ForbesIndia) May 4, 2022



Oybirliği lazım


Von der Leyen’in 6. yaptırım paketi teklifinin uygulanabilmesi için 27 üye ülkenin oybirliğiyle onayı gerekiyor.


Lakin Rusya yaptırımlarının güç faturalarını kabartması niçiniyle AB çapında rekor enflasyon yaşandığından, planın hararetli tartışmalara niye olması bekleniyor.


Ambargo kadük kalabilir


AFP’ye konuşan AB yetkilileri ve diplomatları
, planla ilgili ‘üye ülkeler içinde bölünmeler’ olduğunu belirtti. Bir diplomat, ‘Rus petrolüne yüksek derecede bağımlı bir-iki devlete muafiyet tanınmasının, muafiyet talepleriyle ilgili domino tesirini tetikleyebileceğini ve bunun ambargoyu baltalayabileceğini’ söylemiş oldu.


Habeck: Fiyatlar zıplayacak


Çünkü yüksek enflasyonun üstüne Rusya’ya petrol ambargosunun eklenmesi, AB vatandaşlarını değerli ek maliyetlere maruz bırakabilir. Hakikaten Almanya İktisat Bakanı Robert Habeck, Rus petrolüne ambargo halinde ‘yüksek fiyat sıçramaları’ beklediğini söylemiş oldu.


Çok değerliye mal olacak


Zira Rus petrolünün muhtemelen öteki ülkelerden daha değerli alternatiflerle değiştirilmesi gerekecek. Rus petrolüyle çalışacak biçimde tasarlanan rafinerilerin ve tedarik yollarının dönüştürülmesi için de emek ve maliyet harcanacak.
 
Üst