Stüdyo fotoğrafçılığı: ışık kaynağıyla etkileyici siyah beyaz portreler
Ön planda insanlar
Belirli bir yüz ifadesini “oluşturun”
resimleri düzenleme
Senaryo A: çok yumuşak ışık
Senaryo B: Drama yaratın
Senaryo C: Parlak ışıklı profil fotoğrafı
Senaryo D: Birden fazla çizim içeren profil resmi
Senaryo E: parlak ön ışık
Senaryo F: Ön yumuşak ışık
Çok fazla donanıma sahip fotoğrafçılar çoğu zaman ayrıntılarda kaybolur çünkü her şeyin mükemmel şekilde koordine edilmesi gerekir. Minimalist bir şekilde çalışmanızı ve portre fotoğrafçılığında esas olana, kameranın önündeki kişiye odaklanmanızı tavsiye ediyorum. Benim gibi stüdyo flaşı kullanmanıza gerek yok. Ayrıca pencerede sunulan bazı konfigürasyonları veya uzaktan etkinleştirilen flaşörleri de yeniden oluşturabilirsiniz.
Ön planda insanlar
Modeliniz gelmeden önce “stüdyonuzu” tamamen kurup hazır hale getirmelisiniz. Böylece çok rahat bir şekilde ve zaman sınırlaması olmadan, örneğin bir hoşgeldin içeceği ile karşılama yapabilirsiniz. Modelinizin gelmesi için zaman tanıyın. Müzikten hoşlanıp hoşlanmadığınızı ve konuştuğunuz kişinin çekim sırasında oturmayı mı yoksa ayakta durmayı mı tercih edeceğini sorun. Oturma pozları için size tabure, ahşap sandalye ve koltuk arasında seçim yapmayı seviyorum. Aklınızda bazı pozlar olsa bile modele normalde nasıl oturmayı tercih ettiğini sormanın zararı olmaz. Belki de bu hemen kayıtlara uygun bir duruşla sonuçlanacaktır.
Belirli bir yüz ifadesini “oluşturun”
Profesyonel bir model veya oyuncu, yüzünde belli bir duyguyu uyandırır. Kamera karşısına çok sık çıkmayan kişiler için ya fotoğrafçı olarak siz konuşarak duyguları yönlendiriyorsunuz ya da modelinizin belli bir duyguyu ifade etmesine izin veriyorsunuz. Modelinizden gözlerini kapatmasını ve özel bir anı (duygusal, üzgün, güzel vb.) hatırlamasını isteyin. Modelin bunun hakkında konuşmasına gerek olmadığını belirtmeyi unutmayın. Bu şekilde ona çok daha fazla zihinsel özgürlük vermiş olursunuz çünkü çok özel anların paylaşılmasına gerek yoktur. Model fikri kavrar kavramaz gözlerini açmalıdır. Tam o anda kamerayı etkinleştirirsiniz. Fotoğrafın ne zaman çekileceğine model karar verir ve özel bir anı yakalarsınız. Bu tekniği kolodyum ıslak plaka fotoğrafçılığında (geniş formatlı bir analog kamerayla cam veya metal plaka üzerine pozlama) bireysel portreler için sıklıkla kullanıyorum. Burada bir portre oluşturmak için modelle çalışıyorum.
Bu, Haberler Plus makalemiz olan “Stüdyo Fotoğrafçılığı: Işık Kaynağıyla Siyah Beyaz Dışavurumcu Portreler”in okuma örneğiydi. Haberler Plus aboneliği ile makalenin tamamını okuyabilir ve dinleyebilirsiniz.
Maalesef bu bağlantı artık geçerli değil.
Hediye edilen öğelere verilen bağlantılar, 7 günden daha eski olması veya çok sık erişilmesi durumunda geçersiz olacaktır.
Bu makaleyi okumak için deneme aboneliğine kaydolun ve tüm Haberler+ içeriğini bir ay boyunca ücretsiz okuyun.
Haberin Sonu